Megfelelő jelölt Ön?

Bárkiből lehet klinikai vizsgálat résztvevője, de különböző okokból egyes emberek megfelelőbbek bizonyos vizsgálatokhoz. Minden vizsgálathoz meghatároznak konkrét részvételi feltételeket. Ezek a szóban forgó kutatás jellegétől függően lényegesen különbözők lehetnek. Például számos vizsgálathoz olyan résztvevőket keresnek, akik egy bizonyos betegségben szenvednek. Máskor pedig éppenséggel csak egészséges egyéneket keresnek a kutatás elvégzéséhez. Megint más vizsgálatoknál részletesen meghatározott jellemzőkkel kell rendelkezni az alkalmassághoz. A megfelelőségi (vagy kizáró) feltételek vonatkozhatnak a korra, rasszra, nemre, egészségügyi állapotra, a betegség stádiumára és részleteire (ha fennáll ilyen), illetve a beteg korábbi kezeléseire (amennyiben volt ilyen). Bizonyos vizsgálatok például kizárják azokat, akik dohányoznak, míg mások esetleg kimondottan dohányosokat keresnek. Azokat a tényezőket, amelyek lehetővé teszik egy személy részvételét egy bizonyos vizsgálatban, beválasztási kritériumoknak nevezzük, azokat pedig, amelyek ellentétesek a meghatározott elvárásokkal, kizárási kritériumoknak. Legkönnyebben úgy döntheti el, hogy alkalmas-e, ha áttekinti a környezetében futó vizsgálatokat, majd kitölti az egyszerű jelentkezési lapot.

Miért érdemes részt venni?

Az emberek többségénél, akik klinikai vizsgálatokban vesznek részt, a legkézenfekvőbb ok, hogy így kezelésben részesülhetnek a saját betegségüket illetően. Gyakran előfordul, hogy amikor egy páciensnél a hagyományos kezelés nem jár sikerrel, klinikai vizsgálatra jelentkezik, hogy valami egészen újat próbálhasson ki, például egy engedélyezés előtt álló új készítményt vagy alternatív kezelést, amely reményei szerint segíthet, amikor más módszerek kudarcot vallanak. Egyesek azért választják a klinikai vizsgálatot, mert a vizsgálathoz kapcsolódó betegellátás többnyire ingyenes számukra. Olyan esetek is vannak, amikor a résztvevők visszatérítést kapnak az utazási költségeikre. Aztán ott vannak azok, akik azért jelentkeznek egy vizsgálatra, mert szeretnének részesei lenni az orvostudomány fejlődésének. Ezeket az önkénteseket az motiválja, hogy szerepet vállalhatnak egy új készítmény, gyógykezelés vagy oltóanyag kifejlesztésében, amely az elkövetkező években az emberek javát szolgálja majd. Bármi is legyen az ok, a részvételével sokat segíthet önmaga és mások életminőségének javításában.

 

 

Szívesen részt venne egy klinikai vizsgálatban?

Szeretné, ha felvennénk Önnel a kapcsolatot, hogy részt vehessen egy klinikai vizsgálatban? Örömmel vesszük csatlakozását ahhoz a több millió emberhez, akik önkéntesnek jelentkeztek a vizsgálatokhoz. A jelentkezés gyors, ingyenes, és semmilyen esetben nem kötelezi a vizsgálatokban való részvételre, még akkor sem, ha alkalmasnak találják.

 

 

ELÉRHETŐSÉGEINK

CÍM
Granta Park, Great Abington
Cambridge CB21 6GQ
E-MAIL-CÍM